Maria Cané:

"Lilith fou el primer centre en ajudar a la dona badalonina maltractada"

Carla Mauricio
Psicòloga del Col·lectiu Lilith

La Maria Cané és una psicòloga badalonina experta en violència de gènere i una de les co-fundadores del Col·lectu Lilith de Badalona. Aquest es va crear fa 8 anys amb la finalitat d’ajudar a les dones que pateixen aquest tipus de violència, que pot ser tant psicològica com física. Inicialment, eren sis dones que portaven l’associació, però ara degut a la crisi, en són dues. No és que no hi hagi feina, el que no hi ha són diners per a tothom.

 

Quedem amb la Maria al local del Col·lectiu Lilith i ben aviat entenem perquè, tot i ser un carrer pel qual havíem passat moltes vegades, mai havíem vist on estava. La discreció de l’entrada està buscada, ja que és una manera de protegir-se davant possibles situacions violentes. La Maria coneix molt bé a les dones, però encara millor el comportament dels homes maltractadors.

Com sorgeix el col·lectiu?

Jo estudio el màster sobre violència domèstica i en acabar-lo cap al 2001 comencem a pensar en fer un projecte amb les sis que havíem fet el màster: una sociòloga, una treballadora social i quatre psicòlogues. Volíem donar-li una orientació de caire feminista i en la que poguéssim aplicar tots els coneixements que havíem après en el màster. Ens va interessar Badalona perquè no hi havia absolutament res específicament de violència.

Res de res?

L’única cosa que hi havia en aquell moment era una psicòloga al departament de la dona que oferia l’Ajuntament, però no era específicament de violència. Finalment, l’any 2005 obrim les portes d’aquest local i crec que cap al 2007, l’Ajuntament ens envia subvencions i ens demana que anem una vegada a la setmana al “Servei d’Atenció Integral de la Víctima” (SAIV).

Oferiu el mateix tipus d’ajuda allà (“SAIV”) que aquí?

Allà només faig teràpia individual. Aquí, a més, fem teràpia de grup una vegada al mes. Tot i que és complicat crear els grups perquè les vivències d’una dona maltractada de 18 anys no són les mateixes a les d’una dona de 60. L’important és que no es trobin soles i tanta distància d’edat no ajuda. També donem xerrades als instituts, a les associacions de dones i fem cursos d’autoestima.

Com ajudes a una dona maltractada?

Es fa una primera entrevista, per tal de descartar que no sigui qualsevol altre tipus de problema, i després es dona hora cada 15 dies. Cada una té un programa personalitzat. A vegades veig casos que penso ‘com ha pogut aguantar 30 anys així?’. De seguida es veu quan són dones que tenen molta força i tiren endavant més fàcilment. N’hi ha d’altres que agafen la posició de víctimes i els hi has de deixar clar que han de treballar perquè sinó no es solucionarà res.

Quina és la franja d’edat més freqüent a Badalona?

Hi ha moltes joves, sobretot entre 30 i 50 és la franja més important.

Quin és el tipus de violència que més es denuncia?

La física, però perquè la psicològica és molt més difícil de demostrar. A la base de qualsevol tipus de violència hi ha la psicològica, i és la que fa mal perquè és la que t’anul·la, és la que t’està dient cada dia que tu ets una merda. La cosa comença menyspreant, poc a poc t’aïlla de la família i dels amics, de manera que no contrastes amb altres persones el que t’està passant a casa.

Es pot curar un maltractador?

Sí, és un problema d’educació i de la família. Té molt a veure amb la vinculació mare-fill dels primers anys de vida. Normalment són homes molt insegurs, que no han tingut un puntal fort, però això tampoc vol dir que sigui culpa de ningú. Aquesta segurament és la causa més profunda de per què aquella persona té una autoestima tan baixa. Necessita sentir-se algú i a la que té al costat li va reflectint tot el que ell no pot ser o fer. Això seria un aspecte emocional, però després hi ha l’entorn familiar, si el ‘nano’ veu postures rígides per part del pare això contribueix a que ho pugui repetir.  

Per tant, certes conductes socials poden afavorir l’aparició d’aquest tipus de comportament?

Sí, socialment el grup d’iguals, per exemple, a les escoles et fan tenir una conducta determinada com ser valent, no tenir por perquè sinó ets un marieta, i, per tant, és molt important el que pensa aquest grup. Després tenim les pel·lícules d’amor, les telesèries, els jocs violents, etc. Això és el pitjor perquè no tenim elements d’anàlisis, només ho tenen la gent que estudia cinematografia i publicitat.

Com pot arribar a influenciar tant una cosa així?

Perquè va directe. Una imatge val més que mil paraules. A més tot es soluciona violentament, i en el món també, tot es soluciona a base de guerres i bombes. Estem tan acostumats a veure-ho que és quelcom implícit en la nostra cultura, ni ens ho plantegem. Tots aquests elements fan formar el caràcter d’una persona. Llavors et trobes una persona insegura, que probablement begui, que és un altre factor de risc. A més, aquest que beu només pega a la gent de casa, a l’amo del bar no el pegarà mai.

Amb els demés són gent encantadora...

Sí. I si més cultura té, més maquiavèl·lic és, més control psicològic té sobre la persona i menys es pensarà la gent que és algú violent. En canvi, el que és més ‘brutu’ el veus a venir d’una hora lluny, perquè no té la “laca” que et dona la cultura.

Per què la dona aguanta això?

Segurament per un tema cultural, el de l’amor romàntic. En les dones aquest amor és “con tu amor lo puedes todo, con tu amor lo cambiarás”. Trampa. Aquí no canviarà ningú que no vulgui canviar.  I la dona va donant oportunitats perquè ell canviï, fins que arriba un moment en que veu que per moltes oportunitats ell no canviarà. Però paral·lelament va passant el que nosaltres anomenem el cicle de la violència que té tres fases: la de Tensió, la d’Explosió (que pot ser una empenta o insultar-te, o pot matar), i la Lluna de mel que és ‘ho sento molt’, ‘no ho tornaré a fer’, s’agenollen, ploren, regals, flors,... ella diu ‘val’ i tornem a començar. Trencar això costa molt, perquè quan ell demana perdó la dona pensa que aquest és l’home del que ella es va enamorar.

Com influència l’amor en l’home?

L’home mai vol canviar la dona, l’amor romàntic potser li influència d’una altra manera. En canvi, a la dona la influència negativament, perquè li fa distorsionar la realitat. Ell depèn d’aquesta dona, és un home que en el fons es creu que és una merda i no pot permetre que ella el deixi, perquè es veuria qüestionada la seva masculinitat davant els altres. Per a ell és molt important el que diguin perquè és un insegur. Per això els moments de màxim risc són els de la separació, perquè ‘tu a mi no em pots deixar, tu que ets una merda’. No pot suportar que ella el deixi i, a vegades, l’acaba matant. I en un 20-30% dels casos s’acaba suïcidant perquè sense ella no pot viure.

Però aquests homes no estan bé...no?

Sí que estan bé. No és una malaltia, són homes que han tingut problemes afectius. Per això et dic que sí que es podria resoldre, però per resoldre una cosa abans has de voler solucionar-la. Ells no volen solucionar res. Molts d’ells el jutge els fa anar a teràpia i ells ho fan per reduir la condemna i perquè el seu entorn els diu que ho estan fent bé, però ells no s’ho creuen, només ho fan per tornar a tenir-la a ella.

Com s’erradica la violència de gènere?

Hem de canviar el model. Hem de canviar tot el paradigma social. Encara som una societat patriarcal. No només l’escola, sinó totes les entitats socials, hauria de canviar l’estat, hauria de canviar l’església, la família, etc. Anem fent molts passos poc a poc, però no és suficient.

Hem de ser feministes?

Sí. Feminista no vol dir ser una tia bigotuda i lesbiana, que és un estereotip també. Hem de ser feministes en el sentit d’arribar a una igualtat dins la diferència. Si hi ha més dones que estan estudiant carreres universitàries que homes, per què tots els directius de les empreses són homes? Aquí passa alguna cosa.

Per què Lilith?

Lilith representa la dona lliure. Segons els evangelis apòcrifs Lilith va ser la primera dona d’Adan, estan fets tots dos de terra. Lilith no es vol sotmetre a Adan i el deixa.