Carmelo Rubio i Manolo Valdenebro:

"No volem que s’utilitzi l’Associació Veïns Amics Gorg Mar amb interès polític"

Carla Mauricio
President i Vicepresident Associació Social Amics del Gorg Mar

El Carmelo i el Manolo tenen 67 i 66 anys respectivament. Són el President i el Vicepresident de l’Associació Social Amics del Gorg Mar, la qual s’encarrega de gestionar el Banc d’Aliments de Badalona. Fa més d’una dècada que són a l’Associació i, igual que  els altres voluntaris, s’hi dediquen en cos i ànima. Treballen gratuïtament i fins i tot els costa diners de la seva butxaca, l’Ajuntament promet i després no dona. Això sí, tenen molt clar que mentre ells hi siguin, la política no hi entrarà. 

Quedem un divendres a les 8h del matí al Banc d’Aliments de Badalona per parlar amb el Carmelo i el Manolo. En arribar veiem una llarga fila de gent que ja espera per recollir la seva cistella de menjar. Un cop dins, una cadena humana organitza les caixes i desfà els embalatges per tal de tenir-ho tot a punt per la repartida. Tot i la feinada que tenen, se’ls veu enèrgics i amb ganes. Entenc que la generositat d’aquestes persones no té límit.

Com neix aquest Banc d’Aliments fa 14 anys?

C: Neix perquè hi ha un senyor que es dedica a anar a posar injeccions a les cases, veu que hi ha molta gent necessitada i comença a recollir menjar entre les empreses per aquestes persones. A partir d’aquí es crea una xarxa en la que s’ajuda a les persones sense aliments. L’organització va creixent, fins que contactem amb el Banc d’Aliments de Barcelona i ens hi afiliem. Aquest és el suport principal de l’Associació Amics del Gorg Mar.

Com funcionen?

M: Nosaltres controlem la gent que ens envien les assistentes socials. Les persones que no porten la carta de l’assistenta social no se'ls pot donar res. A més, cada 3 mesos li hem de passar els números al Banc d’Aliments de Barcelona per tal de demostrar tota la gent que tenim, que cada vegada n’hi ha més.

Més enllà d’aquesta relació amb els Serveis Socials, col·laboren d’alguna altra manera amb les institucions badalonines?

C: No. Nosaltres inicialment vam néixer de Voluntaris Badalona. Aquesta associació ens ha donat l’ajuda més gran per tal que nosaltres poguéssim subsistir, ens han donat el transport, la gasolina també la paga Voluntaris Badalona, però com que no rebem un duro de l’Ajuntament, ho hem de pagar de les nostres butxaques. A més a més, hem tingut ajuda d’altres entitats privades com per exemple alguns supermercats.

I l’Ajuntament?

M: Res. Per poder tenir subvencions has de presentar despeses, però com que nosaltres som una entitat sense ànim de lucre no podem presentar ni despeses ni ingressos.

Però hi ha altres maneres de col·laborar...

M: Sí, però la única cosa amb la que ha col·laborat l’Ajuntament és cedint-nos aquest local. Tot el que hem arreglat aquí ho hem pagat nosaltres. En aquest sentit estem descontents perquè nosaltres estem ajudant a la ciutat i moltes de les coses que s’estan dient no són veritat. Ens utilitzen pel que els interessa, com per exemple per fer-se la foto.

C: Quan alguna associació ens entrega menjar o diners, són els primers en venir a fer-se la foto. Ens fa ràbia que s’hagin de fer la foto en situacions en les que ells no aporten cap mena d’ajuda a l’Associació.

I no s’han queixat?

M: A vegades tenim enfrontaments amb ells perquè no volem que ens utilitzin. Poden venir a col·laborar, a veure com anem, però el que no volem és que utilitzin l’Associació Veïns Amics Gorg Mar amb interès polític. El problema és que quan ens donen alguna cosa després ho utilitzen. Mira fins a quin punt ens fan servir que hem rebut cartes d’assistents socials perquè donem menjar a gent que no sabem qui són, però que segur que són coneguts seus. I t’asseguro que hi ha setmanes que ens vénen dos i tres famílies.

Però això no és molt injust per les altres famílies?

M: Nosaltres creiem que sí.

D’on més tenen ajudes?

M: La Comunitat Econòmica Europea abans ens donava 24 tonelades de menjar cada 3 mesos, però com que ha retallat més del 50% del que els donava, ara només ens donen 12 cada 4 mesos.

I en canvi ha augmentat el número de persones necessitades.

M: Sí, per això els hem hagut de posar un ‘tope’ a les assistentes socials. Són 7 districtes i poden donar fins a 5 famílies noves per setmana. Però és que no tenim menjar suficient, em fa vergonya donar un 1 litre de llet a una família cada 15 dies, però és que no poden donar més perquè sinó no arribem a juliol.

Quin tipus de persona ve a buscar aliments?

C: Hi ha de tot. Hi ha gent que fa 3 o 4 anys vivia bé, i que ara ho necessiten; perquè et facis una idea ja hi ha la Badalona Centre. Cada vegada tenim més gent, hem posat un ‘cupo’ a les entitats socials, perquè hem arribat a les 450 famílies cada divendres.

I com s’organitzen?

M: Ho tenim organitzat per dos torns: un de la lletra A a la M, i l’altra de la M a la Z. Cada setmana ve un d’aquests grups, el que fa que cada quinze dies vinguin les famílies. Tots els que vénen s’emporten la mateixa quantitat d’aliments, tant si són 4 com 7 a la família. 

C: Però si tenen nens petits, El Banc d’Aliments de Barcelona juntament amb la Comunitat Econòmica Europea, ens diuen que llet i cereals per als nens no pot faltar. Quan l’assistenta social fa la fitxa, ja ens indica quants nens hi ha a la família i si tenen entre sis mesos i dos anys, donem llet, els cereals i els ‘potitos’ que ens dona la Comunitat Econòmica Europea.

Quins dies donen menjar?

C: Cada divendres de 8h a 13h repartim el menjar. Si hi ha algú que ve entre setmana i està molt necessitat li donem, perquè aquí no se’n va ningú sense menjar. Ara bé, aquella persona, haurà d’anar a l’assistenta social perquè li revisin la seva situació i haurà de presentar la 'cartilla' les properes vegades que vingui.

Què hi ha en una cistella de les que donen?

M: Hi ha macarrons, arròs, espaguetis, llegums, tomàquet, galetes, oli d’oliva, maionesa, suc, llet, natilles, ‘bolleria’ i pa. Hi ha un forn de pà de Badalona (Granier) que cada nit els hi recollim el pa que els sobra, el congelem i el divendres el donem. Igual que si l’Eroski ens dona carn, la recollim i la congelem.

La gent és solidària com a individual?

M: Sí, últimament ha augmentat el número de persones que donen. Tenim unes 8 o 9 persones que cada mes fan la compra i ens ho porten.  

C: A més, aquest any hem fet dues grans campanyes de recollida d’aliments i en dos dies al Carrefour vam recollir 2 tones d’aliments de donacions, el que demostra encara més que la gent és solidària.

Quin és el futur del Banc d’Aliments?

C: Molt negre...

M: Està molt negre per la situació que tenim: cada vegada hi ha més gent i menys aliments, i arribarà un moment que ens donarà vergonya donar el que donem per 15 dies. Ara mateix tenim llegums, pasta i para de comptar. Tot i que cada mes el Banc de Barcelona ens dona aliments i la Comunitat Europea cada 4 mesos, però no és suficient. Anem aguantant també amb les donacions privades, però costa.

Quin és l’aliment que més falta els fa?

C: Llet, perquè n’estem donant molt poca.

Quins dies es pot venir a portar menjar?

C: De dilluns a divendres de 8h a 13h. Només aliments, també agafem roba si en porten, però la portem a una altra entitat.

Què representa per vosaltres el Banc d’Aliments?

C: Representa molt perquè és una consciència que tinc de donar de menjar a la gent, perquè no estiguin tirats al carrer.

M: Amb el que m’estan fent, fins i tot, a nivell personal, la meva família em diu que ho deixi, però és un compromís personal que he agafat amb la ciutat i les persones que hi viuen. Contra més dificultats hi ha, més m’involucro i més ganes tinc d’ajudar. I si hi estic és per aquestes persones que estan aquí fora fent cua, si jo depengués dels d’allà baix (els de l’Ajuntament) no hi estaria, però com que depenc d’altres persones....si m’he de llevar a les 5h del matí ho faig quan cal.  Ho fem a gust perquè és un compromís que ens fa créixer.